•Receptsamling Lammkött📝

LAMMRECEPT av MOSTER ELLA

Här nedan har vi samlat olika recept med lammkött som vi fått av Ella Eriksson, moster till Carina. Recepten är baserade på olika styckdetaljer från lamm.

Ni som provat recepten, berätta gärna för oss vilket som är er favorit.
Tipsa oss också gärna om era egna recept med lamm.

——————————————————-

OKTOBER 2020:

LAMMSTEK I LERGRYTA

Ingredienser:

Lammstek ca 2kg

1-2 gula lökar

2-4 klyftor vitlök

1 citron

2 morötter

1 palsternacka

Lägg lergrytan i blöt ca 30min. Skala grönsakerna och dela i mindre bitar.
Lägg i steken och lägg grönsakerna runt om.
Krydda efter smak med salt, svartpeppar, spiskummin, koriander, curry, paprikapulver, rosmarin, oregano eller andra kryddor som du gillar.
Sätt på locket och sätt in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader. Låt den stå ca 2 timmar. Smaka av stekspadet och känn om du behöver krydda mer. Sila av buljongen, späd med grädde och red av den.


—————————————————————

SEPTEMBER 2020

LASAGNE MED LAMMFÄRS

Nu på sensommaren när zucchinin är i säsong kan du byta ut lasangeplattorna emot tunt skivad zucchini. De innehåller lite vätska så du kan göra köttfärs såsen lite ”torrare”.

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g lammfärs
  • 1 msk olja
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk oregano
  • 500 g krossade tomater
  • 1 köttbuljongtärning
  • salt och peppar
  • 9 lasagneplattor

Sås:

  • 6 msk matfett
  • 6 msk vetemjöl
  • 1 l mjölk
  • salt och peppar
  • 2 dl riven parmesanost

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs färs, lök och vitlök i oljan i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré som får fräsa med i färsen. Krydda med timjan och rosmarin. Tillsätt krossade tomater och buljongtärning låt det koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Sås:

Smält matfettet och rör ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Varva sås, lasagneplattor och köttfärssåsen i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ost. Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter.

Till servering: 

Servera lasagnen med sallad.

————————————————-

AUGUSTI 2020

LAMMGRYTA ALLT- I -ETT

ca 500 g grytbitar av lamm

5 dl lamm- eller viltbuljong (buljongtärning eller konc på flaska, + vatten)

1-2 lökar

1-2 paprika

1 förp krossade tomater

1 förp vita bönor, kokade, i tetrapack

100-200 g strimlad eller hackad vitkål

Ca 2 do okokt havreris, ( Frebaco, se bild)

1-2 kryddmått svartpeppar,

oregano och rosmarin, ca 1 tsk torkad av varje

salt, chili

Gör så här:

Bryn lammgrytbitar och lök.

Häll på lamm-eller viltbuljong och låt koka ca 1 tim.

Tillsätt kål, tomat/tomatkross, bönor och havreris. Krydda med svartpeppar, oregano, rosmarin och ev chilipeppar.

Låt koka ytterligare 20min.

Smaka av med salt och ev mer kryddor.

————————————————————-

JULI 2020

GRILLAD FÅRFILÉ eller LAMMFILÉ

Gör så här:

Pensla filén med valfri matolja och krydda med salt, svartpeppar och oregano.
Grilla köttet till det är lagom rött för din smak.
Använder du kött-termometer brukar en innertemperatur av ca 60 grader rekommenderas till lamm.
Till den grillade filén passar det med grillad majs, och en sås som består av gräddfil, gräslök, citron och vitlök.

🥩🐑 🍋🥩🐏🥩🐑🍋🥩🐏🥩🐑🍋🥩🐏🥩🐑🍋🥩🐏🥩

Vad är skillnaden på lamm- och fårkött? Inte så mycket. Lammkött får det bara kallas om djuret är under ett år gammalt. Är djuret över ett år när det slaktas står det ”fårkött” istället på förpackningen. Oftast är det inte nån större skillnad i smak eftersom djuret fortfarande är ungt, men äldre djur kan få en tydligare smak av får.

——————————————————————————————————

Bonusrecept Sommaren 2020:

Vinbladsdolmar med lammfärs
25-30 st

  • 450 g vinblad i lag 
  • 500 g lammfärs
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2/3 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 1/2 dl okokt långkornigt ris, sköljt
  • 1 dl grovhackad persilja
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk färsk hackad mynta
  • 1/2 dl riktigt god olivolja
  • 1 1/2 st saften från citron
  • salt och grovmalen svartpeppar

Så här gör du:

  1. Börja med att förbereda fyllningen. Finhacka löken och skär vitlöken i tunna skivor och stek dem i 2-3 msk olivolja som hatigast. 
  2. På med färs och rör om, stek tills det är genomstekt. Tillsätt ris, krossade tomater, tomatpuré, kryddor, persilja. Låt fräsa ett par minuter tills riset mjuknar lite. Ställ åt sidan.
  3. Förbered nu vinbladen. Lägg ut 4-6 st vinblad (helst de som är skadade, dvs. inte hela blad) så att de täcker botten av en stor kastrull. Detta så att dolmarna inte ska fastna i botten när du kokar dem.
  4. Ta ett nytt blad och lägg det i handflatan med den blanka sidan nedåt och lägg på ungefär en tesked av fyllningen mitt på bladet. Vik nedre delen av bladet över fyllningen, sedan ena kortänden över fyllningen.Vik ner övre delen och tillslut över den motsatta kortänden. Se till att det är riktigt kompakt och krama till dem ordentligt. Fortsätt så med alla vinbladen.
  5. Om några vinblad är små eller har gått sönder kan du sätta ihop två stycken till ett. Lägg dolmarna i kastrullen och häll på 7 dl vatten, citronsaften och 2-3 msk olivolja och 1 tsk salt.
  6. Ta en tallrik som precis får plats i kastrullen, lägg den upp och ner över dolmarna och tryck till (ungefär som ett lock) så att de håller ihop under kokningen. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt de småputtra i 45-50 min (det ska finnas lite vätska kvar i kastrullen).
  7. Ät kalla som varma (de blir godare när de stått till sig några timmar).

———————————————————————————————————-


JUNI 2020

Stekt lammlever med lök och svamp

Skiva halvtinad lammlever.

(Lever är lättare att skiva halvtinad än om den är ofrusen).
Panera den i grovt rågmjöl med salt och vitpeppar.

Stek i mycket smör så den blir välstekt och lite ”knaprig”. Ca 5 min på varje sida.

Stek lök och svamp. Jag valde rödlök och kantareller som låg i frysen.

Till det har jag ädelostsås (jättelätt och jättegod)!

Gör såsen så här:

Värm grädde, smula ner ädelost. Smaka av.

Klart!

Rostade rotfrukter med färskpotatis och paprika till.

—————————————————————————————————

MAJ 2020

LAMMFÄRSGRYTA MED BÖNOR

Bryn 1 knippa salladslök med 1 dl tomatpuré.
Tillsätt 500gr lammfärs, och bryn den.

Häll i 3dl kokosmjölk och 6st finhackade tomater.

Krydda med salt, timjan ,oregano och svartpeppar.
Låt koka ca 30min.

Tillsätt bönmix (i tetrapack, färdigkokta), hackad paprika och sugarsnaps.

Låt koka ytterligare ca 10min.

————————————————————————————


APRIL 2020

LAMMFÄRSBIFFAR

500 g lammfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 ägg

1 dl hackad persilja

1 tsk spiskummin

3 tsk torkad oregano

3 msk tomatpuré

Salt och peppar

Olivolja, Citron

1 ägg

Blanda alla ingredienser utom olivolja och citron till en köttfärssmet.
Forma till biffar och stek i olivolja. Servera med citron och andra tillbehör. På bilden serveras de tillsammans med gratinerade vita bönor.


——————————————————————————————————————-

MARS 2020:

Ört – och feta-fylld lammrulle

  • 1 kg lammbringa, urbenad
  • 150 g fetaost
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 0,5 kruka färsk mynta
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 2 kvist färsk rosmarin
  • 2 msk färsk bladpersilja, hackad
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • smör, att bryna i

Till servering:

  • 1 dl oliver med kärna
  • 2 vitlökar, hela
  • 1 aubergine, stor (eller några små aubergine)
  • 8 körsbärstomater
  • olivolja, att fräsa i

Du behöver också:

  • bindgarn av bomull

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Plocka bladen av basilika, mynta, timjan och rosmarin och hacka dem ytterst fint. Hacka bladpersiljan. Mosa fetaosten och blanda ner de hackade kryddörterna, persiljan och olivoljan. Pressa ner vitlöken och blanda till en fast fyllning.
  2. Skölj lammbringan, putsa inte bort för mycket av fettet, bred ut den och krydda den med salt och peppar. Fördela fyllningen ovanpå. Rulla ihop bringan och bind ihop den så att den håller ihop ordentligt. Bryn bringan runt om i smör, lägg den i en ugnssäker form och stek den i ugn i 50-60 minuter.
  3. Ansa vitlök, aubergine och tomater. Ta ut bringan, låt den vila i 5-10 minuter under folie Skär grönsakerna i jämnstora bitar och fräs dem i olivolja. Låt oliverna fräsa med de sista minuterna. Ta upp och håll grönsakerna varma. Klipp bort garnet från köttet och skiva upp det. Servera med de stekta grönsakerna.

————————————————————————

FEBRUARI 2020:

Revbensspjäll med glaze

  • 1,2 kg revbensspjäll av lamm
  • 2 dl julmust (Coca cola fungerar också)
  • 0,5 dl japansk soja
  • 50 g färsk ingefära
  • 4 hela nejlikor
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 stjärnanis
  • 0,5 chilifrukt, urkärnad

Gör så här:

  1. Koka revbensspjällen i saltat vatten i vatten 2-3 timmar tills köttet är mört.
  2. Hacka ingefära och chili.
  3. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka ner till hälften.
  4. Skär revbensspjällen i bitar. Sväng runt dom i glazen som kokar på spisen och baka färdigt
    revbenen i 225°C i ugnen tills dom fått fin färg och krispig yta.

——————————————————————————-


JANUARI 2020

KOFTAS KARI – Indiska köttbullar i kryddig tomatsås

Ingredienser till såsen:

1 gul lök

1 burk hela konserverade tomater

2 klyfta vitlök

1 msk curry

0,5 tsk malen ingefära

1 krm cayennepeppar

3 dl matyoghurt

2 msk smör

Ingredienser till köttbullarna:

400 g lammfärs

1 gul lök

1 liten grön paprika

1 ägg

1 klyfta vitlök

1 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

2 hela nejlikor

1 krm malen kardemumma

salt

vitpeppar

Gör så här:

  1. Sås:
    Finhacka lök och vitlök och skär tomaterna smått. Fräs lök och vitlök lätt några minuter. Tillsätt tomaterna och rör ner curry, ingefära, kajennpeppar och 1 tsk salt. Rör ner matlagningsyoghurten. Låt alltsammans sjuda på svag värme.
  2. Köttbullar:
    Skala och finhacka löken och skär paprikan lika smått. Skala och finhacka vitlöken och stöt spiskummin och nejlikor. Blanda lammfärs, lök, paprika och vitlök. Blanda ner koriander, spiskummin, kryddnejlikor, kardemumma, 1 tsk salt och 1/2 tsk nymalen svartpeppar. Forma ganska stora köttbullar.
  3. Lägg bullarna i såsen och låt alltsammans fortsätta att sjuda i ca 10 minuter.

————————————————————————————————————————


✨Jul-extra! ✨ DECEMBER 2019:


Staffans julköttbullar med lammfärs 🎄🎄🎄

Ingredienser:

1,5 kg lammfärs

0,5 kg blandfärs

2 gula lökar

3 dl gräddmjölk eller matlagningsgrädde

1,5 dl ströbröd

2 ägg

2 msk nymortlad kryddpeppar

2 msk sirap

salt

smör till stekning

Gör så här:


Blanda ströbröd med gräddmjölken i en stor bunke, och låt ströbrödet svälla några minuter. Hacka under tiden lökarna fint och bryn dem i smör.

Blanda ner löken i bunken med gräddmjölk och ströbröd, och tillsätt även ägg, kryddpeppar, salt, sirap, lammfärs och blandfärs. Blanda alltsammans till en smet.
Rulla smeten till köttbullar. Bryn dem i stekpanna i rikligt med smör. Efterstek dem på en plåt i ugnen tills de är genomstekta, ca 10 min i 175 grader.

God jul och gott nytt 2020!

————————————————————————————————————————

DECEMBER 2019

GRYTA MED LAMMLEVER

Till 4 personer:

ca 500 g lammlever

1 gul lök

3 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade

3 st morötter

1 liten kålrot

1 förp kokade blandade bönor, tex Bönmix från Go green

1 förp krossade tomater, ca 400 gram

1-2 msk tomatpuré

salt, svartpeppar, oregano

2 dl grädde

Bryn hackad lök, vitlök och lammlever skuren i småbitar. Det är lättare att skära lammlever när den är halvtinad.
Tillsätt grovt rivna rotfrukter samt tomatkross, tomatpure och kryddor. Låt det koka ca 20min. Tillsätt sist grädde och bönor och smaka av med salt och peppar. Ella rekommenderar Go Green’s bönor eftersom de är odlade i Sverige, på Öland.

—————————————————————————————————————————————-


NOVEMBER 2019:

Soppa med lammlägg och röda linser

6 port.

Ca 500 gram lammlägg med ben

1/2 purjolök

1 bit rotselleri

2 morötter

400 g krossade tomater

3 msk tomatpuré

2 dl röda linser

2 dl vispgrädde

salt, vitpeppar, chili-flakes.

Gör så här:

Koka lammläggen (med benen kvar) med salt och vitpeppar i ca 1 tim.
Under tiden skala och finhacka purjolök, rotselleri och morötter.

När läggen kokat klart, (och svalnat lite), lossa köttet ifrån benen.
Skär det i små bitar.

Ta 1 liter buljong (som du kokat läggen i). Späd med vatten och viltfond om det behövs.
Lägg i de skurna grönsakerna, tomatkross och tomatpuré.
Låt det koka upp och koka ca 20 min. Lägg i det skurna köttet och de röda linserna. Koka ca 10 min.
Rör i soppan nere i botten, det händer att linserna fastnar i botten.

Smaka av med salt, vitpeppar och ev chiliflakes.
Känn även efter så att linserna blivit mjuka.
Tillsätt grädde.
Låt koka upp.
Lycka till!

————————————————————————————————————————


OKTOBER 2019

Ellas lätt-lagade lammfärs-pizza 🍕🍕🍕


300 gram lammfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 paprika

Riven ost

ca 3 tsk tomatpuré

salt, svartpeppar, timjan och oregano.

Pizza-deg och tomatsås, antingen färdigköpt kit eller egengjort.

Gör så här:
Hacka lök och vitlök och bryn det i stekpanna.
Lägg lammfärsen i pannan och bryn den tillsammans med löken.
Tillsätt tomatpuré och kryddor. Låt det steka ihop en stund och lägg i hackad paprika mot slutet.

Sätt ugnen på 220 grader.
Låt röran svalna medan du kavlar ut pizza-degen.
Ett färdigt pizzakit räcker till en plåt, och det innehåller också tomatsås i förpackningen.

Lägg pizzadegen på ett bakplåtspapper. Bred på tomatsås, riven ost, lammfärs-röran och sist lite mer riven ost.
Grädda i 220 grader i ca 20 min. Lycka till!😋