Månadens lammrecept av moster Ella 🍛🐑

I några månader framöver kommer Vadet gård presentera olika recept med lammkött, lagade av Ella Eriksson.

Ella är moster till Carina, och jobbar sedan många år med matlagning. Hon är också en av gårdens flitigaste lammköttskunder.
Varje månad presenteras recept som innehåller olika delar av lammet, för att inspirera till att prova nya styckdetaljer. Att använda alla olika delar av lammet minskar matsvinnet och är ekonomiskt.

Ni som provat recepten, berätta gärna för oss vilket som är er favorit!



FEBRUARI 2020:

Revbensspjäll med glaze

  • 1,2 kg revbensspjäll av lamm
  • 2 dl julmust (Coca cola fungerar också)
  • 0,5 dl japansk soja
  • 50 g färsk ingefära
  • 4 hela nejlikor
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 stjärnanis
  • 0,5 chilifrukt, urkärnad

Gör så här:

  1. Koka revbensspjällen i saltat vatten i vatten 2-3 timmar tills köttet är mört.
  2. Hacka ingefära och chili.
  3. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka ner till hälften.
  4. Skär revbensspjällen i bitar. Sväng runt dom i glazen som kokar på spisen och baka färdigt
    revbenen i 225°C i ugnen tills dom fått fin färg och krispig yta.

JANUARI 2020

KOFTAS KARI – Indiska köttbullar i kryddig tomatsås

Ingredienser till såsen:

1 gul lök

1 burk hela konserverade tomater

2 klyfta vitlök

1 msk curry

0,5 tsk malen ingefära

1 krm cayennepeppar

3 dl matyoghurt

2 msk smör

Ingredienser till köttbullarna:

400 g lammfärs

1 gul lök

1 liten grön paprika

1 ägg

1 klyfta vitlök

1 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

2 hela nejlikor

1 krm malen kardemumma

salt

vitpeppar

Gör så här:

  1. Sås:
    Finhacka lök och vitlök och skär tomaterna smått. Fräs lök och vitlök lätt några minuter. Tillsätt tomaterna och rör ner curry, ingefära, kajennpeppar och 1 tsk salt. Rör ner matlagningsyoghurten. Låt alltsammans sjuda på svag värme.
  2. Köttbullar: Skala och finhacka löken och skär paprikan lika smått. Skala och finhacka vitlöken och stöt spiskummin och nejlikor. Blanda lammfärs, lök, paprika och vitlök. Blanda ner koriander, spiskummin, kryddnejlikor, kardemumma, 1 tsk salt och 1/2 tsk nymalen svartpeppar. Forma ganska stora köttbullar.
  3. Lägg bullarna i såsen och låt alltsammans fortsätta att sjuda i ca 10 minuter.

————————————————————————————————————————


✨Jul-extra! ✨ DECEMBER 2019:


Staffans julköttbullar med lammfärs 🎄🎄🎄

Ingredienser:

1,5 kg lammfärs

0,5 kg blandfärs

2 gula lökar

3 dl gräddmjölk eller matlagningsgrädde

1,5 dl ströbröd

2 ägg

2 msk nymortlad kryddpeppar

2 msk sirap

salt

smör till stekning

Gör så här:


Blanda ströbröd med gräddmjölken i en stor bunke, och låt ströbrödet svälla några minuter. Hacka under tiden lökarna fint och bryn dem i smör.

Blanda ner löken i bunken med gräddmjölk och ströbröd, och tillsätt även ägg, kryddpeppar, salt, sirap, lammfärs och blandfärs. Blanda alltsammans till en smet.
Rulla smeten till köttbullar. Bryn dem i stekpanna i rikligt med smör. Efterstek dem på en plåt i ugnen tills de är genomstekta, ca 10 min i 175 grader.

God jul och gott nytt 2020!

————————————————————————————————————————

DECEMBER 2019

GRYTA MED LAMMLEVER

Till 4 personer:

ca 500 g lammlever

1 gul lök

3 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade

3 st morötter

1 liten kålrot

1 förp kokade blandade bönor, tex Bönmix från Go green

1 förp krossade tomater, ca 400 gram

1-2 msk tomatpuré

salt, svartpeppar, oregano

2 dl grädde

Bryn hackad lök, vitlök och lammlever skuren i småbitar. Det är lättare att skära lammlever när den är halvtinad. Tillsätt grovt rivna rotfrukter samt tomatkross, tomatpure och kryddor. Låt det koka ca 20min. Tillsätt sist grädde och bönor och smaka av med salt och peppar. Ella rekommenderar Go Green bönor eftersom de är odlade i Sverige, på Öland.

—————————————————————————————————————————————-


NOVEMBER 2019:

Soppa med lammlägg och röda linser

6 port.

Ca 500 gram lammlägg med ben

1/2 purjolök

1 bit rotselleri

2 morötter

400 g krossade tomater

3 msk tomatpuré

2 dl röda linser

2 dl vispgrädde

salt, vitpeppar, chili-flakes.

Gör så här:

Koka lammläggen (med benen kvar) med salt och vitpeppar i ca 1 tim.
Under tiden skala och finhacka purjolök, rotselleri och morötter.

När läggen kokat klart, (och svalnat lite), lossa köttet ifrån benen.
Skär det i små bitar.

Ta 1 liter buljong (som du kokat läggen i). Späd med vatten och viltfond om det behövs.
Lägg i de skurna grönsakerna, tomatkross och tomatpuré.
Låt det koka upp och koka ca 20 min. Lägg i det skurna köttet och de röda linserna. Koka ca 10 min.
Rör i soppan nere i botten, det händer att linserna fastnar i botten.

Smaka av med salt, vitpeppar och ev chiliflakes.
Känn även efter så att linserna blivit mjuka.
Tillsätt grädde.
Låt koka upp.
Lycka till!

————————————————————————————————————————


OKTOBER 2019

Ellas lätt-lagade lammfärs-pizza 🍕🍕🍕


300 gram lammfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 paprika

Riven ost

ca 3 tsk tomatpuré

salt, svartpeppar, timjan och oregano.

Pizza-deg och tomatsås, antingen färdigköpt kit eller egengjort.

Gör så här:
Hacka lök och vitlök och bryn det i stekpanna.
Lägg lammfärsen i pannan och bryn den tillsammans med löken. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Låt det steka ihop en stund och lägg i hackad paprika mot slutet.

Sätt ugnen på 220 grader.
Låt röran svalna medan du kavlar ut pizza-degen. Ett färdigt pizzakit räcker till en plåt, och det innehåller också tomatsås i förpackningen.

Lägg pizzadegen på ett bakplåtspapper. Bred på tomatsås, riven ost, lammfärs-röran och sist lite mer riven ost.
Grädda i 220 grader i ca 20 min. Lycka till!😋